Blinkskkuddet: Sigar til besvær

Det er sagt og gjort mye med en sigar, og en rekke kjente personligheter har hatt et lidenskapelig fohold til denne tobakkspinnen med den svært karakteristiske lukten. I høytidelige og festlige sammenhenger observeres den ofte i bruk, gjerne fulgt av små glass med sterkt drikke, men koplingen mot feiring av store begivenheter er også karakteristisk for sigaren. Men hva har dette med basketball å gjøre tenker vel de fleste på dette tidspunktet? I vår sport har sigaren blitt tatt fram der man virkelig vil markere en stor seier. Om det var den legendariske Celticscoachen "Red" Auerbach sigarbruk som inspirerte 70-årenes Bærumhelter vites ikke, men med enkeltes store beundring for det grønne NBA-laget utelukkes det hvertfall ikke. Ukjent for de fleste er kanskje at nettopp to av Bærums lagledere forsøkte seg på "høy sigarføring" i slutten på to av 70-tallets NM-finaler, men den myndige dommer Stein Evju fikk ved begge anledninger "blåst ut" feiringen før hallen ble røyklagt. Siden har det blitt lite sigarrøyking i norske baskethaller.

NM-finalen 1978: Coach Petter Faye-Lund med seierssigaren

I den tidligere omtalte NM-finalen på Kongsberg i 1978, var Petter Faye-Lund coach for vinnerlaget Bærum, og med trygg ledelse ett minutt før sluttsignalet, fant "Pete" på at det var greit med en time-out der all taktikkprat lagt til side og erstattet med Bærums "velkjente" kamprop "Hurum...osv", ganske ukjent for lokalbefolkningen og sikkert ikke morsomt for Ullernspillerne.

Og det var da,  etter at time-outen var over, at Petter prøvde seg på en "Auerbach", han fyrte opp sin seierssigar og dampet i vei for å markere at nå var det over. Men han rakk ikke mer enn 3-4 drag av seierspinnen før dommer Stein Evju stanset kampen, gikk over banen til coach Faye-Lund og minnet om at det var røykeforbud i hallen. Det gikk som med dagens røykelov: Sigaren måtte slukkes - eller nytes utenfor.

Til venstre er bildet av Petter Faye-Lund, kun sekunder unna Evjus inngripen.

Det litt spesielle var at dette ikke var første gang en seierssigar ble forsøkt dampet etter en NM-finale, for nøyaktig fem år tidligere, under NM-finalen i Nadderudhallen i 1973, forsøkte daværende Bærumcoach Tore Vik seg på det samme. Med mannens interesse for Boston Celtics i bakhodet, er det neppe en tilfeldighet at nettopp han var først med seierssigar før kampslutt.

NM-finalen 1973: Coach Tore Vik med høy sigarføring

Tore Vik coachet Bærum til klubbens 5. NM-gull, den gang over Sandvika, og to minutter før slutt følte han at ledelsen var så trygg at det ble anmodet om en siste time-out. En fullsatt Nadderudhall ble da vitne til førsteoppføringen av det samme kampropet "Hurum...osv", som kun brukes av de mest innvidde og i spesielle anledninger.

Da spillerne gikk ut på banen for å avslutte kampen, tok Tore Vik fram sin medbrakte Blackstone sigar, i følge ham selv inspirert av den legendariske Celticscoachen Red Auerbach (se under).

Det ble 5 drag før dommer Stein Evju blåste i fløyten og slukket sigaren, og ettersom Evju hadde et godt innarbeidet rykte som myndig basketballdommer, fant coach Vik at det var liten vits i å forsøke seg på en prinsipiell diskusjon om innendørs sigarfeiring.

Til høyre kastes Tore Vik i været av jublende Bærumspillere, legg merke til at han tviholder på sigaren i venstre hånd. På dette tidspunkt er den riktignok slukket.

I europeisk sammenheng har innendørs røyking i baskethaller vært et tidvis problem i land som tidligere Jugoslavia, Italia og Hellas. Der kunne man ofte ha problemer med å se den øverste halvdelen av tribunen når lokalbefolkningen hadde kommet godt i gang.

- De hadde åpenbart ikke en dommer som Stein Evju.

Red Auerbach

Auerbach - fakta:

  • Arnold Jacob "Red" Auerbach, 1917 - 2006
  • Coach for Boston Celtics 1950 - 1967
  • General Manager for Boston Celtics 1967 - 1984
  • President & Vice Chairman Boston Celtics 1984 - 2006
  • Vunnet 938 NBA-kamper
  • Vunnet 9 NBA Championships
  • Hall of Fame 1969
  • Kjent for å tenne en sigar når seieren var sikret