Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /customers/8/3/c/basketballdommer.com/httpd.www/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Blinkskuddet: Dommere i nord

I vår historiske serie med blinkskudd har vi kommet over en avisartikkel fra sesongen 1984/85 der det omtales at to nord-norske dommere for første gang er nominert til å dømme sammen i en Hovedseriekamp. De to lokale dommerne Arne Løvold og Geir Martinsen hadde begge dømt på øverste nivå før dette, men da sammen med dommere fra Oslo eller Trondheim. Nå ble det dømming sammen i kampen mellom Tromsø BBK og Høybråten BBK, og de to medlemmene av Krokelvdalen IL ble dermed historiske. Senere kom det flere forbundsdommere fra nord, men de fleste har gjennom årenes løp gitt seg og det er i skrivende stund kun en aktiv forbundsdommer igjen. Og det er en annen Løvold.

Året var 1984, og etter mange år med store utgifter til dommere sørfra forsøkte NBBF å spare kroner ved å utvikle lokale dommere også i Tromsøområdet. To år tidligere ble det avholdt et kretsdommerkurs i byen med Knut Myhre som instruktør, og blant deltakerne var Arne Løvold og Geir Martinsen, begge fra Krokelvdalen IL.

Martinsen debuterte med en kamp i kvinnenes hovedserie året etter, altså i 1983, da Tromsø BBK spilte mot Høybråten i Tromsøhallen. Løvold fikk sin debut i oktober 1984 da han sammen med trønderen Knut Myhre (Sverresborg) dømte oppgjøret mellom Tromsø-Sandvika.

Fornøyde debutanter i 1984: Arne Løvold (v.) og Geir Martinsen. Foto: Torgrim Rath-Olsen, Nordlys.

Senere samme sesong var det altså klart for et nord-norsk dommerpar da Tromsø BBKs kvinnelag skulle møte Høybråten igjen. Selv om det ble store tapssifre for det lokale laget (45-96), var nok dommerne langt mer fornøyd med sin innsats: "Morsomt og inspirerende", uttalte de to til Nordlys etter kampen. Avisartikkelen om deres debut fikk tittelen "Historisk dommer-opptreden".

Og med lokale dommere i nord ble også de totale utgiftene for lagene i denne serien lavere, for også på den tiden ble totalutgiftene pr. serie fordelt på lagene som deltok. Et prinsipp som fortsatt benyttes slik at det ikke skal bli uforholdsmessig dyrere for enkelte klubber.

Senere kom det flere dommere til i nord, vi nevner Stein Marvin Bøe, Stein-Eirik Hansen, Svein Arne Strøm, Eivind Bjerkaas og Kjell Løvold, Arnes bror, som alle ble forbundsdommere. Av disse er det kun sistnevnte som fortsatt dømmer aktivt.

De to dommerne uttalte også i 1984 at de hadde planer om å blir forbundsdommere, men historien ville det annerledes. Ingen av dem fikk deltatt på forbundsdommerkurs, og noen sesonger senere sluttet de også som dommere.

I dag bor Arne Løvold i Oslo der han jobber hos datafirmaet Oracle, og han har fortsatt interesse for basketballsporten. Etter noen sesonger på herrelaget til Persbråten har han som tilskuer vært på flere internasjonale turneringer og kamper i utlandet, er fan av det italienske topplaget Virtus Bologna og titter også innom en og annen BLNO-kamp her hjemme.

Geir Martinsen jobber som maler i firmaet Scwenke & Sønn AS i Tromsø, og etter at han ga seg som dommer ble det noen sesonger med basketspill før han ga seg som aktiv. Idag er det Tromsø Storm som utgjør basketinteressen, og han er ofte på deres hjemmekamper i Tromsøhallen.

 

.