Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /customers/8/3/c/basketballdommer.com/httpd.www/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Blinkskuddet: Tromsø 1984

I vår serie med gamle bilder har vi kommet over en avisartikkel fra oktober 1984 da Tromsø møtte Ulriken i Hovedserien for menn. Kampen ble svært jevn, og det var først etter ekstraomgang at Ulriken sikret seier med 1 fattig poeng. I begivenhetenes sentrum stod to dommere fra Trondheim, og journalistens svært fargede ordvalg sammenlikner hele forestillingen med et sirkus der de to med fløyter stod like sentralt som klovnene i manesjen. Men vi antar at hjemmelagets representanter fikk større gehør for sin versjon av tapet enn både Ulriken og dommerne selv, og snart tretti år senere er det jo festlig lesning.

Året var 1984, og Lørdag 20 oktober møttes Tromsø og Ulriken til kamp i Tromsøhallen. De 350 fremmøtte tilskuerne fikk se en jevn hovedseriekamp som også endte med ett poengs seier etter ekstraomgang. Men som så ofte i slike sammenhenger er ikke det tapende laget like fornøyde som vinneren, og i dette tilfellet var hjemmelagets representanter og publikum særdeles opptatt av de to gråkledde dommerne.

På plass i Tromsøhallen var nemlig de to trønderne Knut Myhre og Kåre Ramberg, begge rutinerte forbundsdommere med lang fartstide i Hovedserien. Hvertfall må vi anta at de hadde større innsikt i basketballreglene enn journalist Tom Lekang fra avisa Nordlys. Hans noe subjektive journalistikk er festlig lesning 26 år senere, men for de som ble omtalt i mandagsutgaven på denne måten var det neppe like morsomt.

Ledsaget av dagens blinkskudd stod følgende å lese på forsiden av Nordlys mandag 22. oktober, overskriften var "Basket-sirkus i Tromsøhallen":

Sirkus-tilstander da basketballherrene til Tromsø Basketballklubb møtte hverandre i Tromsøhallen lørdag. Mens kampens dommere balanserte på en vinglete line, ble det tryllet fram de reneste løve-brøl på laglederbenken, blant spillere og på tribunene.

Som en digresjon legger vi også merke til den konstruktive bruken av bindestrek i denne ingressen. Dagens unge journalister ville nok heller ha skrevet "sirkus tilstander" og løve brøl", selv om det ikke er noe mer korrekt.

Nordlys: Ulrikens lagleder Gunnar Wedøe (i profil) diskuterer med Tromsøcoach Lasse Mikkelsson og dommer Knut Myhre. Foto: Rune Stokmo, Nordlys.

Kampens dommere, det rutinerte radarparet fra Midt-Norge, hadde vært ute en vinterdag før og tok seg neppe særlig nær av karakteristikkene i den lokale avisen:

Fra artikkelen siterer vi videre:

TROMSØ: For et sirkus! Inntrykkene var som fra et sirkustelt. I manesjen aktører med evner til å skape dramatik. På tilhørerbenken et engasjert publikum, med stor sans for spenning og underholdning. Og sentralt i det hele som klovnen i et sirkus: To gråkledde dommere, som hadde en dag akkurat like grå som dommerdrakten. Dommerne kom nemlig til å prege lørdagens kamp... mer enn dommere vanligvis gjør. Rett nok er det aldri noen enkel oppgave å dømme "ettpoengsspesialistene" fra Tromsø og Bergen som lørdag for fjerde gang opplevde ett poengs margin i et hovedserieoppgjør. Men i Tromsøhallen sjonglerte dommerparet Knut Myhre (Sverresborg) og Kåre Ramberg (Singsaker) vel dristig.
Ramberg og Myhre i diskusjon med sekretariatet og Hans Petter Austgulen, Gunnar Wedøe og Lasse Mikkelson. Foto: Leif Arne Danielsen, Bladet Tromsø.

I sluttsekundene ble det høy dramatikk da Ulrikens Gary Jackson pådro seg en foul og skulle skyte straffekast, for med stor usikkerhet rundt når sluttsignalet lød ble foulen annullert og kampen gikk til ekstraomgang som endte med borteseier.

Kampen ble også behørig omtalt over en helside i Bladet Tromsø, og også der påpekes dommernes tilsynelatende vingling og ikke minst episoden i slutten av ordinær tid der Ulrikens scoring kom etter sluttsignalet. I slutten av ekstraomgangene bommet hjemmelagets Ronny Andersen på sitt andre straffekast, og Ulriken vant med det ene poenget.

Etterpå var det få godord om dømmingen, men forsvarsspillet de siste fem minuttene fikk også omtale av hjemmelagets svært engasjerte svenske trener Lasse Mikkelson. Den omtalte sjongleringen fra dommernes side ble ikke oppgitt som direkte årsak til tapet, men svært fornøyde var de ikke ifølge den ivrige hjemmejournalisten.

Det var åpenbart temperatur i kampene også før i tiden.