NBA: Hvem dømte?

Da er sesongens NBA-finaler over, og Dallas Mavericks har vunnet Larry O'Brians trofe, de prestisjefylte ringene og masse heder og ære. Tyske Dirk Nowitzki vant endelig et mesterskap, og har som den 2. europeeren gjennom tidene fått prisen som finalerundens mest verdifulle spiller, MVP. Årets sluttspill har heldigvis blitt spart for de store overskriftene om dommeravgjørelser, men vi oppsummerer likevel hvem som dømte de seks finalekampene i National Basketball Association.

NBAs mest rutinerte dommer, superveteranen Dick Bavetta, fikk heller ikke i år noen finalekamp, men i motsetning til sesongen 2009/10 dømte han i år hvertfall i sluttspillet. Om vi finner Bavetta med i neste sesongs dommergruppe gjenstår å se, men uansett har han for lengst skrevet seg inn i dommer historikken.

Feiringen i Dallas' gater er kanskje ennå ikke helt over, og hverken Dirk Nowitzki eller eieren av Mavericks, IT-milliardæren Mark Cuban, bryr seg i dag om hvem som dømte finalekampene i NBA Finals 2011.

Men hvem dømte egentlig finalene i verdens tøffeste basketballiga? Vi har sett nærmere på dommeroppsettet i årets finalerunde, og oppsummer samtidig resultatet av de seks kampene.

Steve JavieFinale 1, tirsdag 31. mai i American Airlines Arena i Miami:

Dommere i den første finalen var superveteranen Steve Javie (25 sesonger), Mike Callahan (21 sesonger) og Bill Kennedy (13 sesonger). Kampen endte 84 - 92 til Miami som dermed tok ledelsen 1-0 i finalerunden.

Javie var fraværende mesteparten av forrige sesong på grunn av en skade, men har igjen bekreftet sin posisjon som finaledommer i NBA Finals.

 

Joe CrawfordFinale 2, torsdag 2. juni i American Airlines Arena i Miami:

I den andre finale var det superveteranen Joe Crawford (34 sesonger!!) som var crew chief, og sammen med seg hadde han rutinerte Ken Mauer (24 sesonger) og Ed Malloy (9 sesonger).

Mavericks tok hjem denne seieren med knappe 95-93, mye takket være tyske Dirk Nowitzki og sørget for utlikning til 1-1 i finalen. Det var kanskje her man kunne ane at "No-ringski" var klar for å bevise for alle at han ville vinne mesterskapet.

 

Dan CrawfordFinale 3, søndag 5. juni i American Airlines Center i Dallas:

Det var en meget rutinert dommertrio som hadde hånd om den tredje finalekampen søndag i Dallas. Superveteranen Dan Crawford med solide 25 sesonger bak seg i NBA, var naturlig nok crew chief da han dømte sammen med sine veterankollegaer Scott Foster (17 sesonger) og Derrick Stafford (22 sesonger).

Alle disse tre har vist solid innsats over tid og det er ikke spesielt overraskende at de er å finne på dommeroppsettet i sluttfasen.

Nok en knepen seier, kun to poeng til Miami Heat med sifrene 88 - 86, og dermed tok de også ledelsen 2-1 i finalen. Det skulle nokså overraskende vise seg å bli den siste seieren spillerne fra østkysten fikk med seg i årets sluttspill.

 

Monty McCutchenFinale 4, tirsdag 7. juni i American Airlines Center i Dallas:

Den meget viktige 4. finalen i Dallas ble rutinert styrt av Monty McCutchen, den yngste av årets finaledommere, og hans to meddommere Marc Davis og Greg Willard.

De to sistnevnte er kanskje ikke blant de mest profilerte dommerne, men Davis er likevel rutinert med nærmere 1000 kamper i NBA over de siste 12-13 årene.

Willard er sjelden i rampelyset, men han har faktisk dømt rundt 1500 kamper i sine 21 sesonger som NBA-dommer, faktisk 5 år mer enn crew chief McCutchen, altså ingen urutinert "3. dommer".

Kampen ender til slutt med 86 - 83 til Dallas som dermed utliknet til 2-2 i finalerunden.

 

Joe CrawfordFinale 5, torsdag 9. juni i American Airlines Center i Dallas:

Når det begynner å tilspisse seg skikkelig, er det i de fleste land og ligaer ikke uvanlig å benytte de absolutt høyest rangerte dommerne.

Så når kamp 5 i NBA Finals 2011 skulle avvikles i Dallas på torsdag, var det igjen klart for et nytt oppdrag for superveteranen Joe Crawford. Glemt for lengst er skattejuks og kontroverser med stjernespillere, mannen er udiskutabelt en av de beste dommerne i ligaen.

Meddommere i denne kampen var Mike Callahan og Bill Kennedy, begge dommere i den første finalekampen i Miami.

Kampen ender 112-103 til Dallas som dermed sikret ledelse 3-2 over Miami.

 

Steve JavieFinale 6, søndag 12. juni i American Airlines Arena i Miami:

Det ble like jevnt i søndagens kamp, og stjernen Dirk Nowitzki var slett ikke heit før halvtidshvilen. Men som i flere av de andre kampene kom tyskeren sterkt i slutten, med skader i fingrene og med feber ofret han igjen alt for laget, og var med sine 21 poeng sterkt medvirkende til at Dallas Mavericks vant.

Og med sifrene 105-95, og dermed seier 4-2 over Miami heat, vant Dallas mesterskapet for første gang i klubbens historie.

Ikke helt ufortjent fikk Dirk også utmerkelsen Most Valuable Player i finalerunden, ikke verst for en spiller fra Europa. Det er kun andre gang i NBAs historie at en spiller som er født i Europa har fått denne utmerkelsen, førstemann var Tony Parker som fikk den i 2007. Som kjent er Parker født i Frankrike.

Og dommerne da? Det var igjen veteranen Steve Javie som var crew chief, og med seg hadde han to dyktige meddommere; Scott Foster og Derrick Stafford. Begge dømte også finale 3.

Ved flere anledninger har Javie vært svært omdiskutert, men etter et "hvileår" i forrige sesong med skade er han tilbake for fullt og har denne sesongen ikke vært involvert i kamper som har skapt store overskrifter.

Da er det sommerferie også i NBA, men nå som Dirk har lovet å spille for Tyskland kan det bli et og annet høydepunkt å se i høstens Eurobasket i Litauen.