Idag: Torbjørn Vik

Torbjørn Vik tok forbundsdommerkurs i 1995 og har lang fartstid i basketsporten som både spiller, coach og dommer på nasjonalt nivå. Med en far (Tore) som i alle har har vært dypt involvert i mange basketballroller, var vel valg av sport neppe oppe til debatt. Dessverre for sporten ga Torbjørn seg som dommer kun et par år etter at BLNO dro igang, og nå for tiden er det en blanding av mosjonsbasket i Sandvika og skiturer i marka som fyller idrettsbehovet. Til daglig jobber Torbjørn Vik som aksjetrader i Norges Bank i Oslo.

Basketballdommer Torbjørn VikNår dømte du sist på nasjonalt nivå i Norge?

Svar: Dømte i BLNO de første to sesongene, fra 2000 til 2002. Mest på østlandsområdet, men også kamper rundt i hele landet. Jeg dømte også 1. divisjon disse årene, samt de to tidligere sesongene.

Kan du nevne noen høydepunkter?

Svar: Jeg husker aller best min debutkamp i BLNO sammen med Tor Chr. Bakken. BLNO var stort, det gikk på TV og fikk mye omtale i mediene, og jeg skulle debutere i Kongsberghallen med Kongsberg – Ulriken med 1200 tilskuere som lagde mye lyd og stemning, og det gjorde sitt til at det var vanskelig å høre signalet hver gang det var innbytte.

Ulrikens trener, David Swan, byttet spillere i et heseblesende, og det rant fullstendig over for ham da vi for andre gang ikke hørte signalet og ikke fikk byttet spillerne hans. Han skjelte meg ut etter noter, og etter å ha mottatt sin obligatoriske tekniske foul, ga han seg ikke og fulgte etter meg ut på banen mens han fortsatte å kjefte, sannsynligvis delvis også for å teste en ny, ung dommer han ikke hadde sett før.

Jeg hadde ikke noe annet valg enn å gi ham teknisk foul nr. 2 og sende ham i garderoben. Det ble selvsagt svært godt mottatt blant Kongsbergs hjemmepublikum, men det var vel fortjent og en helt riktig avgjørelse.

Savner du dømmingen eller sporten generelt? Noen dommere, coacher eller spillere du husker spesielt godt?

Svar: Det hender en sjelden gang at jeg savner dømmingen og følelsen av å ha gjort en god jobb og ledet en kamp sammen med den andre dommeren. Heldigvis har jeg ikke forlatt basketballmiljøet helt, jeg har fortsatt å spille aktivt og spilte 4 sesonger i 1. divisjon med OSI. Nå spiller jeg i 2. divisjon i moderklubben min, Sandvika, og har pådratt meg flere tekniske fouls over de siste par sesongene enn det som er passende for en tidligere dommer. Har som mål å ikke klage på dømmingen kommende sesong…

Fra min tid som dommer husker jeg at jeg likte spesielt godt å dømme sammen med Eivind Bjerkaas, som flyttet til Tromsø for å studere medisin og dessverre sluttet omtrent samtidig med meg.

Hva har du drevet med siden du la opp som basketballdommer?

Svar: Er fremdeles aktiv som spiller og har vært ass. coach for Bærums Verks damelag ett år. Utover det er det lite basketball. For tiden trener jeg fram mot Oslo halvmaraton og har byttet ut svette idrettshaller med mange flere skiturer om vinteren etter at jeg sluttet å dømme. Jeg er samboer med Ewa og trives godt med å bo i Oslo 1, ved Bislett Stadion. Til daglig jobber jeg som aksjetrader for oljefondet, eller NBIM som det offisielt heter.

Har du på noe tidspunkt vurdert å begynne å dømme basketball igjen, eller kanskje en annen idrett?

Svar: Tanken har slått meg, men lysten er ikke sterk nok til å begynne igjen i dag. Har allerede tilbragt for mange gnistrende vinterdager innendørs til at jeg vil bytte bort skiløyper med parkett. Det holder med kampene jeg spiller for Sandvika.

Har du kastet/brent alt dommertøy og fløyter, eller finnes det noe igjen langt der inne i skapet eller på loftet?

Svar: Det finnes kanskje en Fox40 et eller annet sted i leiligheten, men dommertøyet tror jeg muligens man kan få kjøpt hos Fretex hvis man leter godt.

Har du på noe tidspunkt bidratt, eller kommer du til å bidra, med noe annet arbeid innenfor basketballsporten?

Basketball kommer jeg nok alltid til å drive med i en eller annen form. Verv av ulike slag både har jeg hatt og kommer til å fortsette med

Hvor lenge er det siden du så en basketballkamp ”live”? Hvor var dette? Hvilken kamp?

Svar: Sist helg satt jeg sekretariat i Rykkinn cup for yngre klasser, og jeg ser masse basketball i løpet av en sesong. Men det er lenge siden jeg var og så på kamper i øverste divisjoner.

Kommer du til å se en basketballkamp på nasjonalt eller internasjonalt nivå denne sesongen, eller kanskje neste?

Svar: Sannsynligvis ikke.

 

Fakta:


Torbjørn Vik

Alder: 35
Antall sesonger: 4
Bosted: Asker
Ev. arbeidsgiver/firma:

Norges Bank

Hjemmeside:

http://www.nbim.no