NBA: Javie til ESPN

Den tidligere NBA-dommeren Steve Javie rapporteres å være på vei til ESPN som ekspertkommentator. Etter 25 år som dommer i NBA, og en av de mest rutinerte dommerne med et lass med sluttspillkamper i bagasjen, er Javie godt kvalifisert til jobben der han skal analysere regelspørsmål både før og etter kampene. Hadde det ikke vært for et kranglete kne hadde nok Steve Javie vært å finne på parketten i flere år, men nå får han muliget til å evaluere sine gamle kollegaer med et titalls kameraer og mikrofon som verktøy.

 Arkivbilde: NBA-dommer Steve JavieSteve Javie er en en av de mest profilerte NBA-dommere, og en av veteranene med over 25 sesonger bak seg med fløyte i verdens tøffeste basketliga.

Når han nå ikke kan dømme lenger ser han positivt på oppgaven som ekspertkommentator for ESPN, og han har lenge hatt ønske om å få til en rolle der han kunne bidra til økt forståelse for spilleregler og dommernes anvendelse av dem.

Nå blir drømmen virkelighet, og i finalerunden kommer Javie til å forklare NBAs regler og hvordan disse blir håndtert av sine tidligere kollegaer. Men han kommer ikke til å kritisere dem slik mange kanskje tror, selv om han uttaler at dommerne er godt vant til å kritisere hverandre når de evaluerer kampene.

Om hva han kommer til å se etter sier han:

"You have to be open, honest and objective. The first thing I tell young referees is if you are not objective enough to admit your mistakes, you are not growing in the profession. The key is why did I blow the whistle or not blow the whistle, and I think I'll be able to offer that perspective. I can probably show you the reason nine times out of 10 why an official missed the play, whether it was because of the angle or the positioning they were in. People need to know how they could miss something."

Og publikum har krav på en forklaring på hva som skjedde når en dommer ikke fikk med seg hva som skjedde på banen:

"I won't be a guy who blasts the officials but at the same time I will be someone who points out to fans that the ref did not get a call right and here's why. It's not necessarily a criticism but an explanation on why a call was missed."

Selv er Javie kjent som dommeren som dømte Michael Jordans siste kamp i 2003, han kastet ut en Washingtons maskot i 1991 og en TV-reporter i 1994. Mannen kritiserte nemlig avgjørelsene hans.

Så sent som i fjor dømte han kamp 1 og 6 i NBA Finals, til sammen 18 finaleoppdrag har han hatt i karrieren. Mannen er interessant nok like kjent for å kunne snakke ut med spillere og coacher som han er for å dra fram tekniske fouls når det er nødvendig. Enkelte vil vel kunne hevde at det var rett som det var.

Vi gratulerer Steve Javie med den nye jobben og regner med at det gir en ekstra og interessant dimensjon til TV-sendingene som i Norge kan nytes på Canal+ hvis man er abonnent.

Les også: