EL: Gresk aften i London

Etter fredagens to semifinaler i Euroleague Final Four var det søndag klart for en spennende finale mellom de regjerende mesterne Olympiakos og Real Madrid. En fullsatt O2 Arena i London med tusenvis av joblende grekere, spanjoler, russere og entusiaster fra mange andre land, gjorde stemningen helt topp for lagene. Direktesendt på TV av Viasat Sport kunne de som ikke tok turen til London i helgen nyte godt av bilder i HD og god oversikt over alt som skjedde på banen. Og på parketten var det som oftest full kontroll fra de mange dyktige dommerne som var nominert til Final Four, noe smårusk underveis kanskje, men helhetsinntrykket, og ikke minst dømmingen i finalen, var meget bra.

Fredag møttes først CSKA Moskva og regjerende mestere Olympiacos, og selv om russerne hadde favorittstempelet på seg viste grekerne og deres "motor" Spanoulis ingen nåde. Da CSKA prøvde å komme tilbake i kampen i den tredje perioden dro grekerne fra til 36-63 i stedet og den siste perioden var egentlig en ren kampavvikling.

Sluttresultatet ble 52-69 i en kamp som ble godt kontrollert av Guerrino Cerebuch (ITA), Borys Ryzhyk (UKR) og Olegs Latisevs (LAT).

Mer kampinfo på nettsiden til Euroleague.

I den andre semifinalen møttes to spanske topplag som kjenner hverandre meget godt fra et utall tidligere oppgjør; FC Barcelona og Real Madrid. Anført av meget gode spillere som Llull og Reyes kjørte Real Madrid en 2-17 "run" i den siste perioden og sikret den første finaleplassen for laget siden 1995.

Sluttresultatet ble 67-74. Dommere i denne semifinalen var rutinerte Luigi Lamonica (ITA), Ililja Belosevic (SRB) og Elias Koromilas (GRE).

Søndagens kamp om tredjeplass ble en jevn kamp som til slutt endte med ett-poengs seier til CSKA Moskva over FC Barcelona. Dommere i denne kampen var Robert Lottermoser (GER), Matej Boltauzer (SLO) og Elias Koromilas (GRE).

Helgens desidert største høydepunkt, uansett om man hadde sitteplass i O2 Arena eller måtte ta til takke med TV-bilder hjemme, var finalen mellom Real Madrid og Olympiacos. Og takket være den eksplosive starten til Real Madrid, ledelse 10-27 etter første periode, så ble det nødvendig for Olympiacos å hente opp alt de hadde for å komme tilbake.

Og for et comeback det ble. Ledet av Euroleague MVP 2012/13, Vassilis Spanoulis, og Acie Law spilte de seg tilbake i kampen og tok etterhvert føringen fram til en solid seier 100-88. Det var ikke vanskelig å forutse at det måtte bli Spanoulis som fikk MVP-prisen for Final Four også, hans utrolige skyting når det virkelig gjaldt har skrevet seg inn i historien.

Dommerne i denne fartsfylte og spennende kampen gjorde en meget bra jobb. Konsekvent gjennom hele kampen, ikke minst på to tekniske for flopping, bra plasserte og det som kanskje var det viktigste i forhold til severdigheten av kampen; meget god bedømning av kontakter under kurven. I praksis ble det mange "no calls", men reprisene viste at det var god grunn til å kunne la ting passere når forsvarsspillerne ikke gjorde noe ulovlig.

Sammensetningen av finaledommerne var kanskje litt overraskende, spesielt fordi høyt rangerte Luigi Lamonica (ITA) ikke var med, men de tre som ble nominert gjorde en meget bra jobb og viste samtidig at det er flere gode dommere i Europa.

Finaledommerne var Guerrino Cerebuch (ITA), Ilija Belosevic (SRB) og Boris Ryzhyk (UKR).